💥 Skvělá AKCE 1+1 na C8 MCT olej a ceremoniální kakao

Biohacking. Šílenství, nebo nový přístup k produktivitě?

  • čtení na 12 min.

Biohacking. Šílenství, nebo nový přístup k produktivitě?

O co jde při biohackingu vlastního potenciálu? Je to realistický přístup, nebo vzdálená budoucnost? Jaké jsou konkrétní a efektivní aplikace do našeho každodenního života? Je tento přístup určen pro každého, nebo jen pro ambiciózní lidi? Čtěte dál mou cestu experimentování a vyzkoušejte pět ověřených biohacků, které mi pozitivně změnily život, a věřím, že mohou i vám.

Co je to biohacking a proč mě fascinuje

Definice biohackingu vychází ze systémového přístupu a převzetí kontroly nad vlastní energií, výkonem a zdravím. Biohackeři jsou typy lidí, kteří myslí analyticky a kriticky a preferují učení se na základě vlastních experimentů a zkušeností. Biohackeři nenásledují slepě různé autority, ale soustřeďují se na neustálé hledání a vyhodnocování příčiny a efektu. Protože nikdy neexistuje jen jediná příčina, tak hlavním cílem biohackera je tvorba systému, který vytváří pořádek z chaosu.

Biohacking tak můžeme definovat jako:

Systémový a kritický přístup k vlastní biologii, který neustále optimalizuje a přehodnocuje vnitřní a vnější vlivy a jejich efekt na energii, mentální výkonnost, celkové zdraví a wellbeing.

Příklad: Cítíte se ospale a nechce se vám napsat nový článek na blog (představte si jiný úkol do práce). Dáte si výběrové double shot power espresso a najednou vám to zapíná. Řeknete si, že stačí začít a dáte to. Otázka, kterou si kladete – co mi pomohlo nakopnout můj mozek, kreativitu? Byla to asi káva! Cítím se stejně po čaji, čokoládě, croissantech, koláčkách atd?

Lekce: Na tom, co dám svému tělu a mozku, záleží. Právě tento proces mě již několik let fascinuje! Prostě jsem přesvědčen, že mám plnou kontrolu nad svou energií, náladami, motivací a celkovým zdravím. Nejsem perfektní, protože znalosti nikdy nestačí! Rozhoduje akce, aplikace a konzistence v mých rozhodnutích. Pokud však dělám správná rozhodnutí pro svou produktivitu a wellbeing, tak věci fungují. Pokud ne, tak rychle dostávám od těla a mozku zpětnou vazbu.

Biohacking is the art and science of changing the environment around you and inside you, so you have more control over your own biology. It’s what you put in your mouth, it’s the air you breathe, it’s the light you’re exposed to. Most people have twice as much energy potential, but they’re doing hundreds of small things that hold them back.

Dave Asprey, Founder of Biohackers Biggest Conference

Co všechno tedy ovlivňuje můj den?

Věřím, že jste se nezalekli komplexní myšlenkové mapy, ale vidíte ji spíše jako příležitost uvědomit si, co vše ovlivňuje naši každodenní energii, výkon a zdraví. Začal bych však jednoduše a pustil se do přemýšlení hlavně nad čtyřmi klíčovými oblastmi, které nejvíce ovlivňují naše produktivní dny.

Ze zkušenosti myslím, že se mnou budete souhlasit – emoce a mentální nastavení jsou často důležitější než maximální detaily ve výživě nebo tréninku. Připomenu jen, že při emocích nebo pozitivním mentálním nastavení se biohacking opírá o nejnovější vědecké poznatky psychologie, meditace a zlepšování výkonu mozku, které jsou podloženy několika studiemi, testované a funkční. Nejde tak o žádnou ezoteriku, ale strukturovaný přístup k osobnímu rozvoji, poznání vlastní identity, životního poslání či schopnosti meditovat pro uklidnění a klasifikaci mysli a lepší zvládání stresu.

Biohacking vždy reprezentuje silný interní locus kontroly. Biohacker si tak nestěžuje na stres, který nemůže ovlivnit, nebo na jiné lidí. Biohacker řeší to, jaký nejlepší přístup k realitě zaujme, a jak nejlépe si sám nadesignuje život podle vlastních představ. Můj malý návod je tady. Výživa a celkově životospráva je samozřejmě kritická a velmi důležitá. Nicméně bez prvotního správného nastavení mysli a práce s vlastním strachem a emocemi výrazně ztrácí na efektu. Proč? Protože i když dostanete nejlepší manuál, radu či návod – například odstranit šílené chutě na sladké – a sami tomu neuvěříte nebo to nepropojíte se svými přesvědčeními a identitou, tak z toho nic nebude.

Více k tomuto tématu v tomto článku: „Většina lidí má vizi efektivní životosprávy, ale málokdo jí věří!“

Kde začít aneb mých pět ověřených „biohacků“

Předtím než začnete, si prosím přečtěte disclaimer na konci článku. V prvním bodě je důležité si realisticky říct, abyste od mých doporučení nečekali okamžité zázraky. Jak jsem již zmínil, tak vždy rozhoduje konzistentní aplikace a vlastní mini experimenty. A samozřejmě vaše plná zodpovědnost, kdy potřebujete vyhodnocovat svou individualitu a zvolit správné dávky, poměry či tempo.

Příklad: Pokud jste se dosud neotužovali, samozřejmě že mi budete nadávat, když při prvním pokusu, který já dávám levou zadní, prochladnete jako „svině“. Stejně tak nadávám já, když si hraju na machra a ujedu 60 km na horském kole po Vihorlatských hřebenech v tempu domácích borců.

1. Biohack: minimalizujte kryptonity, maximalizujte Powerfoods

Kryptonity nejsou jen o jídle, ale jsou to všechny věci, které vám berou energii. Pro začátek doporučuji začít právě tam. Bílý cukr, mouka, zpracované potraviny, různé sladkosti, zbytečné sacharidy, individuální alergie či intolerance, to vše nám k energii opravdu nepřispívá.

Naopak poctivé a kvalitní nezpracované potraviny, zelenina, dobré tuky, kvalitní protein a vybrané sacharidy + některé speciální potraviny, kvalitní káva, čaj, čokoláda… To vše k energii přispívá.

2. Biohack: suplementujte aspoň základní vitamíny a minerály

Suplementy jsou komplexním tématem a polemikou, zda je potřebujete. Já si myslím, že když jste v pohodičce na dovolené, chytáte vitamín D3 ze slunce a dáváte si například čerstvé thajské nebo středomořské jídlo, tak doplňky nepotřebujete. Ale pokud směřujete k mentálnímu a fyzickému nasazení a výkonu nebo potřebujete rychleji regenerovat a posílit imunitu, tak se vám opravdu budou hodit. Osobně funguji na základním balíku Omega 3 + vitamín D3 + magnézium a zinek a podle mentálního pocitu a tréninku přidávám dávku BCAA, kreatinu a béčka.

Z jiných velmi účinných produktů momentálně mohu doporučit tento balík Základy od Moderního pračlověka.

3. Biohack: optimalizujte svůj spánek

Vím! Posloucháte to z každé strany, víte o tom, ale realita je přesto tak jiná… Zde se přiznám, že pravidelně selhávám i já, a beru to jako svou největší slabinu. Spánek nemusí být pouze z pravidla 8 hodinový, spíše musí být kvalitní. Nejdůležitější je eliminovat modré světlo a uklidnit mysl. Deník může být přímo zázrakem a garantuji, že jistě lépe usnete, pokud si den a vaše stresy vypíšete na papír. Ložnice bez wifi, světla a přehnaného tepla je přímo „must have“.

Největší problém mají podle mě ambiciózní lidé, kteří stále věří, že stihnou do půlnoci ještě pár e-mailů a dokončit prezentaci. Další skupinou se špatným spánkem jsou milovníci večerních drinků a v neposlední řadě kojící matky. Biohacking spánek určitě pomůže prvním dvěma skupinám. Pro kojící matky mám zatím jen obdiv a ještě jsem to nijak nevymyslel. Napadlo mě, že dám našemu dítěti večer nějaké magnézium, ale zatím mi to bylo zakázáno.

4. Biohack: pravidelně se otužujte a trénujte vědomé dýchání

Pokud jsem řekl, že nemáte od biohackingu čekat zázraky, tak při otužování a vědomém dýchání si troufnu říct, že se klidně mohou stát! Důkazem je samotný iceman Wim Hoff, který nejen že „hacknul“ sebe a svou imunitu, ale dokázal to za 20 dní naučit i své svěřence a replikovat tím nemožné! Při tom nemožném jde o cílené ovlivnění vlastní imunity, která díky tréninku dokázala při testu zvládnout a eliminovat vpíchnutý endotoxin.

Osobně je pro mě otužování jistým typem meditace, kde trénuji vědomé dýchání. Výrazně mi to pomáhá nejen při posilování imunity (nemocný jsem tak jednou ročně, a to, když se už úplně odpálím), ale i při svalové regeneraci a překonávání vlastního strachu a omezení. Tak si už neumím představit ráno bez ledové sprchy, která mě nejen hned probere, ale jako první věc dne mi mentálně připomene, že dokážu překonat vlastní pohodlí a přijmout diskomfort. Pokud hledáte certifikované trenéry této metody na Slovensku nebo Česku, tak doporučuji Martina „Way“ Thámu.

5. Biohack: najděte si alespoň jeden způsob meditace, který vám vyhovuje

Dlouhá léta jsem měl meditaci spojenou s ezoterikou! Občas jsem něco vyzkoušel, pak přemýšlel nad jógou… Že mě možná osvítí… Snažil se vypnout mysl, až jsem postupně přišel na to, že meditovat mi jde asi nejlépe při sportu. Ať už jde o plavání, kde počítám pravidelně nádech, lední hokej, nebo MTB sjezd, kde se musím 100 % soustředit na hru či trail. Objevil jsem však jeden nový 6 fázový přístup, kde se mysl nevypíná, ale pozitivně ladí a pracuje se s vizualizací.

Opravdu doporučuji – vyzkoušejte na tomto linku.

Věřím, že začnete vidět svět jinak a vědomě si přitáhnete příležitosti a pozitivní věci. Mně se v poslední době docela dobře daří.

Extra Biohack, který mi chutná asi nejvíce

Asi jste už ode mě slyšeli o mých zatím nejproduktivnějších snídaních – POWER kávě s máslem a MCT. Vím, že to není standardní, ale ti, kteří máte rádi kávu, tak vyzkoušejte. V biohackerské komunitě na tom super frčíme a zároveň to opravdu skvěle chutná.

 

Co vám ještě jistě pomůže?

Častým problémem změny je strach z toho, že musíte být perfektní, a ze všeho, co budete muset zvládnout. Já na to aplikuji dvě silná pravidla, která mi vždy zafungují.

1. Paretovo pravidlo 80 : 20

Nedělejte vše najednou, eliminujte a soustřeďte se na 20 % příčin pro 80 % vašeho efektu. Rovnou si tak zodpovíte i strach z perfekcionismu.

2. Pravidlo vizualizace a NAPSÁNÍ si reálného rizika a benefitů

Potkal jsem mnoho lidí, kteří mají strach. Otázkou zůstává, co je reálný strach a co jsou jen domněnky. Proto pokud chcete pomoci vaší mysli, tak si napište své obavy na papír. Zapište si k nim i benefity nebo možné strategie mitigace a najednou je strach mnohem menší, než byl. Přeji úspěšné experimenty, o něž věřím, že se podělíte v komentářích. Vyzývám zejména zkušenější biohackery, aby ukázali začátečníkům, že se není čeho bát a benefity zvýšené produktivity a pevného zdraví jsou značné a motivující.

DISCLAIMER – UPOZORNĚNÍ

Žádné informace, které publikuji, nejsou určeny jako lékařské doporučení pro diagnostiku a léčbu. Jako autor nepřebírám odpovědnost za vaše výsledky. Žádná z informací tohoto blogu nenahrazuje váš vztah a spolupráci s kvalifikovaným/atestovaným lékařem.

Všechna doporučení a inspirace na tomto blogu jsou komunikována s nejlepším úmyslem a jsou založena na základě vlastního experimentování a hledání kauzality a praktických souvislostí. Průměrné doporučení typu: „Všeho s mírou“ jsou pro průměrné lidi! Já se orientuji na inovace, efektivitu a výběr unikátních záležitostí, které s co největší pravděpodobností přispějí k realizaci vašeho fyzického a mentálního potenciálu.

Odpovědnost za správnou interpretaci a aplikaci však zůstává na každém z vás zvlášť! Moje cesta není jediná a nikdo do vás netlačí žádná dogmata, že to musí být na 100 % jen jedním způsobem. Myslete kriticky, testujte a vyhodnocujte si, co vám sedí…Pokud vám moje inspirace pomohou, budu rád, ale pokud máte jiný názor a poznatky, tak mi je klidně napište. Rád je prostuduji a také se kriticky zamyslím nad vlastním zlepšením.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zatím tady nejsou žádné komentáře.

Nejnovější informace ze světa funkčních potravin

Odebírejte Powerlogy newsletter a získejte -10 % na první nákup


    Nastavení souborů cookies

    Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro správné fungování webu, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Díky nim vám zobrazujeme nabídky šité na míru a nabízíme produkty, které by vás mohly zajímat. Potřebujeme k tomu váš souhlas. Více o Cookies se dočtete zde.

    Přizpůsobte předvolby souborů cookie