💥 Skvělá AKCE 1+1 na C8 MCT olej a ceremoniální kakao

čo je histamín

Co je to histamin a histaminová intolerance? Jak vzniká a co jíst?

  • čtení na 9 min.

Co je to histamin a histaminová intolerance? Jak vzniká a co jíst?

Jelikož toto téma je v současnosti velmi diskutované, ale zároveň i velmi komplexní, poprosili jsme naši spřízněnou duši Paťu z blogu hitjezdravozit.sk, která už má za sebou i jednu vydanou kuchařskou knihu pro histaminiky, aby nám to vysvětlila ve srozumitelném článku.

Co je to histamin a ta histaminová intolerance? Jak se diagnostikuje? Opravdu to znamená, že s ní nemohu téměř nic jíst? Jsou produkty Powerlogy OK při tomto onemocnění? Odpovědi na tyto a další otázky vám přináší tento článek.

Co je to histamin a histaminová intolerance (HIT)?

Pojem histaminová intolerance (HIT) se mezi námi vyskytuje stále častěji a přitom mnozí vůbec nevědí, o co jde. A pravdou je, že to nevědí ani samotní lékaři, protože toto onemocnění stále není tak docela probádané. Do lékařské terminologie byla zařazena teprve nedávno a původní název vychází z teorie, že HIT vzniká při nedostatečné funkčnosti enzymů, které histamin odbourávají.

Dnes však víme, že tato problematika je mnohem komplikovanější a ne vždy je příčinou enzymatické poškození. Na vině může být nesprávná životospráva, zvýšený stres, nevhodné stravování či příliš velký příjem histaminu ze stravy, ale také překonání vážnějšího onemocnění respektive užívání léků.

Jak se histaminová intolerance diagnostikuje?

Samotná diagnostika histaminové intolerance vůbec není jednoduchá. U nás je nejběžnější, že ji diagnostikuje praktický lékař ze vzorku odebrané krve. Pacient pak odchází s letákem v ruce a s doporučením vyloučení vysokohistaminových potravin na základě seznamu, který dostal. A tady nastává problém.

Zaprvé proto, že pacient nemá ani tušení, o čem toto onemocnění je, protože mu nebyly podány dostatečné informace, a tak zůstává ve stresu, přičemž ani neví, že ten je při HIT největším spouštěčem příznaků, a zadruhé proto, že se začne řídit jedním z mnoha seznamů, které se navzájem ve většině případů vylučují. Pak nastane situace, kdy histaminik začne jíst 10 potravin dokola v domnění, že všechny ostatní mu budou škodit, a neuvědomuje si, že tím si škodí mnohem více.

Švýcarský seznam potravin

K seznamům bych řekla pouze jedno. Existuje jich skutečně několik a není to úplně tak, že by se jimi člověk vůbec neměl řídit. Na začátku jsem samozřejmě i já postupovala podle jednoho z nich (jde o Švýcarský seznam potravin, který je ze všech asi tak nejrelevantnější), ale pouze do určitého období.

Základem je, abyste si svůj vlastní seznam, resp. jídelníček, sestavili vy sami! Protože každý jeden histaminik je individualita a nejsou dva stejní se stejnými příznaky ani stejnými dobře tolerovanými či špatně tolerovanými potravinami. Proto otázky typu: „Banán můžeme? Sýr můžeme? Špaldovou mouku můžeme?“ nejsou na místě. Zatímco jeden může, druhý ne a příčinou vůbec nemusí být HIT.

Mohou se vyskytnout i jiná přidružená onemocnění

S HIT jdou totiž ruku v ruce i mnohá přidružená onemocnění, intolerance a alergie jako celiakie, intolerance laktózy, alergie na BKM, SIBO a podobně. Kromě toho může člověk užívat dlouhodobě nějaké léky, které působí jinak než na druhého histaminika, který léky neužívá. Stejně tak je velmi důležitým aspektem životospráva – stres, spánek, fyzická aktivita a tak dále. A právě proto je pochopení této diagnózy tak náročné.

Zkusím vám to však vysvětlit zcela jednoduše – tak, jak jsem si to osvojila já, protože HIT vůbec není tak strašná diagnóza, jak ji mnozí vykreslují. Ano, je pravda, že musíte změnit svoji životosprávu a celkové smýšlení, ale k lepšímu.

Základem je totiž vyhnout se polotovarům a zpracovaným potravinám, které jsou plné zbytečných barviv, ochucovadel a éček.

Dále čerstvost! Neskladovat a nevařit na týden dopředu, nakupovat kvalitní potraviny z ověřeného zdroje (zde mám na mysli zejména maso, ryby, mléčné výrobky či vejce) a vyhnout se kazivosti potravin a přezrání ovoce či zeleniny. Uvedu jako příklad banán, protože ve většině seznamů se nachází mezi zakázanými, přičemž neexistuje ani zmínka o tom, že v tom případě jde o banán, který je přezrálý – s hnědými skvrnami. Jakmile konzumuji žlutý, přesně vyzrálý banán, nedělá mi žádné potíže.

Čemu se raději vyhnout

Stejně je to i s ostatním ovocem či zeleninou. Samozřejmě najdou se i výjimky, ale je jich skutečně malinko oproti tomu, co zakazují seznamy. Mezi vysokohistaminové se totiž řadí pouze rajčata, lilek, avokádo a špenát. Z ovoce se neprokázalo, že by nějaké bylo evidováno jako vysokohistaminové, ale sporné mohou být citrusy (řadí se mezi liberátory, tedy uvolňovače histaminu z buněk) či jahody (kvůli náchylnosti na hnilobu, protože rostou u země). A teď schválně. Prohlédněte si některý ze seznamů, co dalšího ještě zakazuje? Pohanka, luštěniny, skořice… Ano, i tyto potraviny se v seznamech nacházejí mezi zakázanými, ale k tomu se už skutečně nemá význam obšírněji vyjadřovat.

Když zdravé nemusí být zdravé

Bohužel faktem je, že je třeba vyloučit i pár prospěšných potravin, alespoň tedy do fáze, dokud nepoznáte své tělo a nebudete vědět, co je pro něj prospěšné a co ne. Jde například o kysané zelí, kimči, jablečný ocet, kváskové pečivo, kvalitní vysoce procentní čokoládu nebo fermentované mléčné výrobky jako zakysanou smetanu či brynzu. Znám však pokročilé histaminiky, kteří do svého jídelníčku začali zařazovat i tyto produkty, protože jsou pro člověka velmi prospěšné. To samozřejmě nedoporučuji v prvních fázích, a už vůbec ne v eliminační dietě! Ta je tu od toho, aby člověk zjistil, co mu dělá špatně, a co mu naopak nedělá potíže.

Histaminová intolerance vs. alergie

Kromě výše jmenovaných faktů je ještě u HIT podstatné i množství. Zatímco alergici (ať už jsou alergičtí na arašídy, sóju, měkkýše, lepek, …) mohou reagovat i na stopové prvky, u HIT se často při malém množství reakce nedostaví. Proto jsou histaminici, kteří tolerují 1–2 cherry rajčata natrhaná na vlastní zahradě. Také však ne každý den. Jak se říká, je třeba dávat pozor, abyste nepřeplnili tzv. histaminový pohár. A samozřejmě zase zdůrazňuji kvalitu. Je rozdíl mezi letním rajčetem ze zahrady a zimním rajčetem ze supermarketu.

No a teď bych přešla k produktům Powerlogy, protože se mě histaminici často ptají na to, zda je můžeme, a právě to mě vedlo k napsání tohoto článku. 🙂 Pokud jste ho pozorně četli, odpovědět si už asi umíte i sami. Mezi Powerlogy produkty se nacházejí dva sporné, a to Powerlogy Nougat a Choco Bar. V prvních fázích bych je histaminikům nedoporučovala. Časem je ale určitě můžete vyzkoušet a myslím si, že v malých množstvích by neměly způsobovat potíže. Kvalitní čokoláda je přímo prospěšná, je antioxidantem, zbavuje nás stresu a způsobuje pocity štěstí. A to je přece u HIT velmi důležité, ne? 😉

Jako další zmíním Powerlogy Granolu, která obsahuje i mrazem sušené jahody. Jak jsem psala výše, jahody nejsou vysokohistaminové! Plus mějte na paměti i to, že není jahoda jako jahoda. Jahody v této granole nejsou koupené v zimě v plastovém obalu v supermarketu, ale jsou vypěstované v BIO kvalitě, kontrolované a poctivě usušené. I toto patří k základním pravidlům u HIT. Pochopit sezónnost a nakupovat poctivé, kvalitní potraviny.

Slovo na závěr

V návaznosti na to přejdu k ořechovým máslům, která jsou asi největší pýchou Powerlogy a u nichž ani neumím najít důvod, proč by je histaminici nemohli. Opět mohu zmínit pouze to, že pokud nějaký seznam zakazuje například kešu, je to buď kvůli množství (ve velkém množství mohou zatěžovat žaludek – ale to i u zdravého člověka, nikoli pouze histaminika), nebo kvalitě.

Ořechy jsou náchylné na plísně, pokud nejsou skladovány tak, jak by měly být. Nicméně určitě nejde o to, že by tyto potraviny byly vysokohistaminové. Navíc Powerlogy produkty disponují výsledky laboratorních testů jejich kvality, včetně obsahu plísní!

Věřím, že vám tento malý „HIT manuál“ a přehled Powerlogy produktů z hlediska vhodnosti při tomto onemocnění pomohl a že pro vás bude díky němu nákup jednodušší. 🙂

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zatím tady nejsou žádné komentáře.

Nejnovější informace ze světa funkčních potravin

Odebírejte Powerlogy newsletter a získejte -10 % na první nákup


    Nastavení souborů cookies

    Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro správné fungování webu, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Díky nim vám zobrazujeme nabídky šité na míru a nabízíme produkty, které by vás mohly zajímat. Potřebujeme k tomu váš souhlas. Více o Cookies se dočtete zde.

    Přizpůsobte předvolby souborů cookie