Lehký netradiční štedrák
Jeden z nejtradičnějších vánočních dezertů nesmí chybět ani na našem blogu. Jen jsme ho připravili tak „po našem“, aby byl lehčí a zejména z kvalitních surovin. 😋
Proč je náš štedrák lepší volbou?
Protože jsou v něm pouze kvalitní suroviny bez jakýchkoliv přidaných látek. Domácí meruňkový džem, čerstvě namletý slovenský mák, domácí ořechy, plnotučný tvaroh a vejce z volného výběhu. Lehčí je díky nekynutému těstu, které jsme nahradili špaldovým lavašem (tenoučké arménské nekynuté pečivo). No a samozřejmě nesmí chybět Powerlogy tunning v podobě našeho prémiového mandlového krému.
Proč nemusíte dělat kompromis v chuti?
Protože jde stále o „starý dobrý“ štedrák, což v konečném důsledku poznáte, jakmile ho ochutnáte. Avšak nezanechá ve vás takový pocit plnosti, jak to při kynutých koláčích bývá. A kromě toho, co je další plus, jeho příprava je mnohem jednodušší a časově méně náročná než při tom tradičním.
Postup:
- Připravíme si všechny náplně jednoduchým smícháním ingrediencí. Mléko nemusíme ohřívat, pouze ho přilijeme k máku a ořechem a vypracujeme hustší náplně.
- Lavaš rozprostřeme a vykrojíme z něj 6 kruhů o průměru 20 cm (pomůžeme si formou, do které koláč půjde). 2 kruhy by měly být větší abychom z nich věděli udělat i okraje koláče.
- Na spodek dortové formy uložíme první 2 pláty, které mají vyvýšený okraj. Potřeme jich džemem a na něj navrstvíme makovou vrstvu a uhladíme.
- Položíme další 2 pláty lavaše. Na ty půjde tentokrát ořechová náplň.
- Znovu dáme 2 pláty lavaše a ty přelijeme mandlovým krémem, na který přidáme tvaroh.
- Pro jednodušší verzi na mandlovou vrstvu uložíme další pláty lavaše (v tom případě je budeme potřebovat 8) nebo to uděláme mírně luxusněji se sněhovou pěnou. K ní si pouze vyšleháme 2 bílky do tuha a navrstvíme na tvaroh.
- Štedrák pečeme při 170 ° C cca 25 minut do zlatohněda.
Tip pro alergiky na bílkovinu kravského mléka: Pokud si chcete koláček vychutnat i vy, jednoduše vynechte tvarohovou vrstvu nebo použijte vegan „tvaroh“. Náplně se dají bez problémů připravit i s rostlinným mlékem.
Recept pro nás připravila Patrícia z blogu Hit je zdravě žít.