Lehký netradiční štedrák

Délka přípravy: 1 hodina
Počet osob: 6

Lehký netradiční štedrák

Jeden z nejtradičnějších vánočních dezertů nesmí chybět ani na našem blogu. Jen jsme ho připravili tak „po našem“, aby byl lehčí a zejména z kvalitních surovin. 😋

Proč je náš štedrák lepší volbou?

Protože jsou v něm pouze kvalitní suroviny bez jakýchkoliv přidaných látek. Domácí meruňkový džem, čerstvě namletý slovenský mák, domácí ořechy, plnotučný tvaroh a vejce z volného výběhu. Lehčí je díky nekynutému těstu, které jsme nahradili špaldovým lavašem (tenoučké arménské nekynuté pečivo). No a samozřejmě nesmí chybět Powerlogy tunning v podobě našeho prémiového mandlového krému.

Proč nemusíte dělat kompromis v chuti?

Protože jde stále o „starý dobrý“ štedrák, což v konečném důsledku poznáte, jakmile ho ochutnáte. Avšak nezanechá ve vás takový pocit plnosti, jak to při kynutých koláčích bývá. A kromě toho, co je další plus, jeho příprava je mnohem jednodušší a časově méně náročná než při tom tradičním.

Postup:

  • Připravíme si všechny náplně jednoduchým smícháním ingrediencí. Mléko nemusíme ohřívat, pouze ho přilijeme k máku a ořechem a vypracujeme hustší náplně.
  • Lavaš rozprostřeme a vykrojíme z něj 6 kruhů o průměru 20 cm (pomůžeme si formou, do které koláč půjde). 2 kruhy by měly být větší abychom z nich věděli udělat i okraje koláče.
  • Na spodek dortové formy uložíme první 2 pláty, které mají vyvýšený okraj. Potřeme jich džemem a na něj navrstvíme makovou vrstvu a uhladíme.
  • Položíme další 2 pláty lavaše. Na ty půjde tentokrát ořechová náplň.
  • Znovu dáme 2 pláty lavaše a ty přelijeme mandlovým krémem, na který přidáme tvaroh.
  • Pro jednodušší verzi na mandlovou vrstvu uložíme další pláty lavaše (v tom případě je budeme potřebovat 8) nebo to uděláme mírně luxusněji se sněhovou pěnou. K ní si pouze vyšleháme 2 bílky do tuha a navrstvíme na tvaroh.
  • Štedrák pečeme při 170 ° C cca 25 minut do zlatohněda.

Tip pro alergiky na bílkovinu kravského mléka: Pokud si chcete koláček vychutnat i vy, jednoduše vynechte tvarohovou vrstvu nebo použijte vegan „tvaroh“. Náplně se dají bez problémů připravit i s rostlinným mlékem.

Recept pro nás připravila Patrícia z blogu Hit je zdravě žít.

Použité produkty

Nejnovější informace ze světa funkčních potravin

Odebírejte Powerlogy newsletter a získejte -7 % na první nákup