Tibetský máslový čaj
Pokud nejste příznivci kávy, můžete využít potenciál dobrých tuků a přimíchat je do kvalitního černého čaje. V Tibetu se tento čaj nazývá Po Cha. Jedná se o směs černého čaje, másla (původně z jaka) a himálajské soli. Tibeťané konzumují Po Cha každý den, a to i několikrát.
Existuje mnoho důvodů, proč mají Tibeťané tento čaj tak rádi:
- Udržuje mysl soustředěnou.
- Urychluje proces trávení.
- Stimuluje metabolismus, pomáhá zpomalit trávení a spaluje přebytečný tuk tím, že pomáhá tělu zbavit se odpadních látek mnohem dříve.
Možná je pro nás obtížné sehnat autentické ingredience potřebné k přípravě Po Cha, ale i tak se můžeme přiblížit jeho původní chuti a pozitivním účinkům. Proto nabízíme recept na tibetský čaj s kokosovým olejem a MCT. Připravili jsme pro vás 2 alternativy a ingredience jsou určeny pro 2 porce.
Postup:
- Přiveďte vodu k varu. Když začne vřít, stáhněte plamen na minimum, přidejte černý sypaný čaj a vařte podle toho, jak silný čaj chcete. Záleží na druhu čaje, ale doporučujeme louhovat méně než 1 minutu, aby čaj nezhořkl.
- Čaj sceďte.
- Do čaje přidejte máslo nebo kokosový olej a MCT, podle toho, kterou alternativu jste si vybrali. Přidejte trochu mléka nebo rostlinné náhražky a špetku soli.
- Podle chuti oslaďte kokosovým cukrem.
- Vše dobře promíchejte.
*pokud je čaj rozmixovaný, už ho nevařte
Tento výživný nápoj funguje na stejném principu jako Power Coffee. Můžete s ním začít den a na chvíli se částečně vyhladovět nebo si dát šálek před jakoukoli fyzickou aktivitou.