Nugátový dort s mascarpone
Máte pocit, že čokoládový dort je určitě kalorická bomba plná cukru? Náš ne. 😊 Díky použití zdravých tuků, kvalitního nugátu a minima cukru si tuto sladkost zamilujete.
Proč je náš čokoládový dort zdravější než jiné?
Jak jsme již v úvodu zmínili, využili se při její přípravě výlučně kvalitní suroviny. V první řadě ghee máslo, vhodné i pro alergiky na bílkovinu kravského mléka (kasein). Dále nugát s BIO složením bez palmového tuku a umělých konzervantů, který má vysoký obsah lískových oříšků. Nerafinovaný třtinový cukr, který ale klidně můžete zaměnit i za kokosový a namísto bílé mouky šla přirozeně bezlepková, mandlová. Tím pádem je dortík vhodná i pro celiaky a lidi stravujících se bezlepkové.
Tip pro alergiky na kasein: Přestože na vrch jsme použili krém z mascarpone, dortík sám o sobě mléčnou bílkovinu neobsahuje a je vynikající i pouze tak, bez krému. Případně mascarpone zaměňte za krém z kokosové smetany.
Proč nemusíte dělat kompromis v chuti?
I když se na první pohled může zdát, že dort je „bez všeho“ – tedy bez lepku, bez mléka, s minimem cukru – nemusíte se obávat. Zaručujeme dokonalý chuťový zážitek. Fanoušek nugátu to ani netřeba říkat, protože pokud ho milujete jen tak na lžičku, budete ho milovat i v této verzi.
Postup:
- Změklé ghee máslo vyšleháme s nugátem.
- Po jednom prišľahávame žloutky a nakonec i cukr.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- V misce si smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli a primixujeme jejich k nugátové směsi.
- Na závěr špachtlí vmícháme sníh z bílků.
- Těsto přelijeme do formy o průměru 20 cm a dortík pečeme při 180 ° C cca 45 minut.
- Mezitím si připravíme krém: mascarpone vyšleháme s cukrem a dochutíme vanilkou.
- Natřeme krém na koláček a na vrch poklademe ovoce.
Tip: Do krému můžeme přidat namísto vanilky například citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Recept pro nás připravila Patrície z blogu Hit je zdravo žiť.