Histaminová intolerance

Pojem histaminová intolerance (HIT) je u nás stále častější, a přesto mnozí nevědí, co to je. A pravdou je, že to nevědí ani sami lékaři, protože nemoci stále ještě plně nerozumíme. Do lékařské terminologie byl zaveden teprve nedávno a původní název vychází z teorie, že HIT je způsoben nedostatečnou funkcí enzymů, které odbourávají histamin.

Dnes však víme, že problém je mnohem složitější a že ne vždy je příčinou enzymatické poškození. Na vině může být nesprávný životní styl, zvýšený stres, nevhodná strava nebo příliš velký příjem histaminu ze stravy. Může to být také způsobeno překonáním závažnějšího onemocnění nebo užíváním léků.

Klíčem k úspěchu je sestavit si vlastní seznam nebo jídelníček! Každý histamin je totiž individuální. Nenajdete dva stejné jedince se stejnými příznaky nebo se stejnými dobře či špatně snášenými potravinami. Proto otázky typu Můžu si vzít banán? Mohu dostat sýr? Mohu dostat špaldovou mouku? nejsou na místě. Zatímco jeden může, druhý nemusí a příčinou vůbec nemusí být HIT.

Velmi důležitým aspektem je také životní styl — stres, spánek, fyzická aktivita. Proto je pochopení této diagnózy tak náročné.

Podle naší histaminové ambasadorky Patricie Molnárové není HIT vůbec tak hrozná diagnóza, jak ji mnozí představují. Ano, musíte změnit svůj životní styl a myšlení v oblasti jídla, ale na druhou stranu je to změna k lepšímu. Základem je totiž vyhnout se polotovarům a zpracovaným potravinám, které jsou plné zbytečných barviv, aromat a éček.

Lidé s histaminovou intolerancí se nás často ptají, zda mohou jíst naše jídlo. Mezi výrobky Powerlogy jsou dva sporné, a to Powerlogy nugátový krém a čokolády. Nedoporučuji je v prvních fázích zjištění intolerance. Časem však rozhodně stojí za vyzkoušení a myslíme, že v malém množství by vám neměly působit potíže. Kvalitní čokoláda je prospěšná, je antioxidantem, zbavuje nás stresu a dodává nám pocit štěstí. A to je v oblasti HIT velmi důležité.

Granola obsahuje mrazem sušené jahody. Jahody nemají vysoký obsah histaminu! Zároveň mějte na paměti, že není jahoda jako jahoda. Jahody v této granole nejsou koupené v zimě v plastovém obalu v supermarketu, ale vypěstované ve vysoké kvalitě, zkontrolované a poctivě usušené. To je jedno ze základních pravidel HIT. Pochopit sezónnost a nakupovat poctivé a kvalitní potraviny.

Ořechová másla jsou pravděpodobně největší chloubou Powerlogy. Neexistuje žádný důvod, proč by je histaminik nemohl jíst. Opět můžeme jen zmínit, že pokud seznam zakazuje například kešu, je to buď kvůli množství (ve velkém množství mohou zatěžovat žaludek — ale to i zdravému člověku, ne jen histamin), nebo kvalitě. Kamenem úrazu je, že ořechy jsou náchylné k plísním. Při správném skladování a zpracování však nehrozí, že by tyto potraviny obsahovaly vysoké množství histaminu. Navíc mají výrobky Powerlogy skvělé výsledky laboratorních testů kvality, včetně obsahu plísní.