Proč nemá být čokoláda sladká jako cukr?
Odmalička považujeme čokoládu za sladkost. Jedli jsme ji jako odměnu či dezert a častokrát jsme jí neměli dost. A nemáme jí nikdy dost ani teď. Čokoláda jako taková však prošla zásadním vývojem a upustila od své pravé podstaty. V běžně dostupných konvenčních „čokoládkách“ najdeme více cukru než kakaa. A s tím může mít lidský organismus reálný problém. Proč se změnila původní receptura?
Čtěte dál a dozvíte se:
- Proč naše Powerlogy čokoláda neobsahuje tolik cukru.
- Proč nabízíme čokoládu bez mléka a umělých konzervantů.
- Jak čokoláda může podpořit imunitu.
- 4 pozitivní účinky čokolády.
- Jak si dát sladké bez pocitu viny.
Zapomněli jsme na chuť čokolády
V mléčných čokoládách najdete kakaa minimum a v bílých ho budete hledat zcela zbytečně. Tak se z čokolády opravdu může stát „cukroláda“ s minimem prospěšných látek a s maximem nežádoucích. Jedna jediná věc, která pravděpodobně lidi uspokojuje, je její sladká chuť. Řeč je o velmi kratičkém efektu, kdy chuť vnímáme jazykem. Je to však chuť čokolády nebo cukru? Efekt přeslazených potravin sice necítíme okamžitě, ale v dlouhodobém horizontu může na tělo působit až toxicky.
Vraťme se k čisté chuti čokolády
Donedávna byla čokoláda vnímána jako sladká pochoutka na potěšení chuťových pohárků, avšak dnes se pomalu vracíme k jejímu kořenům. Hořká čokoláda je synonymem zdravé potraviny, která slouží například na podporu imunity. Navíc je výborným zdrojem některých vitamínů, minerálů a prospěšných polyfenolů.
Obsah kakaa je základním parametrem při výběru kvalitní čokolády, která je chutná a prospěšná pro náš organismus. I tento druh čokolády může plnit funkci odměny v dietách jako low carb či keto. Máme však na mysli čokoládu s obsahem kakaa 70 % a více.
Co zdravé a důležité najdeme ve 100 gramech čokolády?
DDD – doporučené denní dávky
- Vápník 73,7 mg (7 % DDD)
- Železo 12,0 mg (67 % DDD)
- Hořčík 230 mg (58 % DDD)
- Fosfor 311 mg (31 % DDD)
- Draslík 722 mg (21 % DDD)
- Zinek 3,3 mg (22 % DDD)
- Měď 1,8 mg (89 % DDD)
- Mangan 2,0 mg (98 % DDD)
- Selen 6,9 mikrogramů (10 % DDD)
4 pozitivní účinky čokolády
Snižování rizika srdečně-cévních onemocnění a s nimi spojeného vysokého krevního tlaku i cholesterolu. Snižování rizika souvisí zejména s vysokým množstvím polyfenolů a dalších aktivních látek v čokoládě.
Protizánětlivé účinky – čokoláda obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které snižují nežádoucí záněty v těle.
Zlepšování nálady a funkce mozku – zlepšování funkce mozku mají na svědomí zmíněné polyfenoly a zdravé tuky v kakau.
Pozitivní vliv na pokožku – na základě složení čokolády Harvardská univerzita publikovala seznam vitamínů a minerálů, které jsou mimo jiné důležité pro zdraví pokožky.
Nemusíme ze svých životů vypustit sladkosti nebo čokoládu. Podstatné je, abychom si uměli vybrat kvalitní suroviny a z nich vytvořené potraviny. U nás v Powerlogy jsme proto definovali pojem „funkční potraviny čisté chuti“. Věříme, že každý si může dopřát různá jídla a necítit se provinile. Důležité je myslet na kvalitu a původ potravin.
Dobrou chuť!
Komentáře
Zatím tady nejsou žádné komentáře.